Muay Thai – Celebrul box tailandez sau Thai Boxing

A vorbi despre Thailanda înseamnă a menționa sportul său național, cunoscut sub numele de Muay Thai sau Thai Boxing. Este una dintre cele mai interesante și reprezentative practici ale țării și este într-adevăr veche, deoarece datează de la originile națiunii. Implică o întreagă cultură și tradiție, plină de religie, obiceiuri și divertisment, iar dacă vizitați Thailanda trebuie să-l cunoașteți.

În acest articol vă voi explica în ce constă acest sport, istoria sa, echipamentele, diferențele cu alte sporturi similare, cum ar fi Kick Boxing și, cel mai important, care sunt cele mai bune locuri pentru a urmări luptele Muay Thai în Thailanda.

Ce este Muay Thai sau Thai Boxing?


Muay Thai este un sport de contact asemănător cu al boxului și este, de asemenea, o artă marțială, cunoscută sub numele de arta celor opt membre, deoarece implică lovituri de brațe, coate, picioare, genunchi, fiecare fiind dintre acestea cu o tehnică diferită. Se practică întotdeauna în picioare și este similar cu alte sisteme de box indochin.

În prezent este un simbol al țării, și este considerat cel mai eficient sport de luptă la picior și are 15 niveluri care sunt determinate în funcție de nivelul jucătorului. În același timp, Muay Thai este privit ca un sport extrem, care la rândul său generează multe pariuri și este ilegal în unele țări, cum ar fi Statele Unite.

Pe de altă parte, pe 17 martie, este sărbătorită în Thailanda ziua Muay Thai, în onoarea lui Nai Khanom Tom, care se consideră părintele sportului și a fost prizonier în timpul războiului cu Birmania, iar la acea vreme regele care domnea a organizat o sărbătoare în care a fost inclusă boxul. Prizonierul a fost invitat să participe și la 17 martie 1774 a luptat cu 12 boxeri bătându-i pe toți. Aceasta a fost prima dată când acest sport a fost practicat în afara Thailandei.

Printre alte particularități ale sportului, Wai Khru Ram iese în evidență, acesta este un ritual efectuat de adversari înaintea adversarului și este vorba despre un salut și respect față de maestrul boxerului, precum și părinții, strămoșii și strămoșii săi.

Ambii adversari se plimbă în ring, se roagă și îl salută pe Buddha, apoi execută diferite mișcări în compania muzicii, furnizează informații despre fiecare antrenor și chiar despre locul de origine al luptătorului. Este un moment impresionant și foarte interesant, merită să îl incluzi în călătoria ta, fiind una dintre cele mai bune experiențe din călătoria în Thailanda.

Unde să urmăriți luptele Muay Thai în Thailanda

Dacă călătoriți prin Thailanda și doriți să faceți parte din publicul unui meci Muay Thai, există mai multe locuri unde puteți merge pentru a vă bucura de acest spectacol și a cunoaște toate caracteristicile acestuia.

În Bangkok puteți găsi Stadionul Lumphini, care este cel mai cunoscut stadion Muay Thai din lume și este situat pe strada Ram Intra. Prețul variază între 1.000-2.000 Baht (25-50 €). Un alt loc important pentru a vedea boxul thailandez este stadionul Rajadamnern, care se află pe strada Ratchadamnoen Nok Rd. Prețul este, de asemenea, de aproximativ 1.000-2.000 Baht.

Alte opțiuni din orașul Bangkok sunt studiourile Channel 7. Admiterea este complet gratuită, dar trebuie să mergi devreme dacă vrei să găsești un loc bun. Centrul comercial MBK este un alt loc unde poți admira acest tip de luptă.

În Chiang Mai vă puteți bucura și de acest sport, pe Thaphae Boxing Stadium, unde luptele au loc aproape în fiecare zi pentru divertisment și pentru a atrage atenția turiștilor.

Material pentru Muay Thai – Echipamentul de bază de care aveți nevoie

Boxul thailandez încă de la înființare a fost caracterizat de anumite materiale vestimentare și echipamente, deși acestea variază în funcție de tipul de luptă, indiferent dacă este profesionist sau amator, dar, în general, sunt similare și toate ajută la protecția boxerilor.

Tricou Muay Thai

Cămașa Muay Thai este folosită în competiții de amatori, iar în lupta tradițională se numește Serya. În lupta profesională, torsul se dezbrăcă.

Pantaloni Muay Thai

În toate tipurile  de luptă pantalonii scurți sunt purtați, chiar mai mici decât cei folosiți în box, acestea permit luptătorului mai multă libertate de mișcare. În plus, fiecare adversar folosește unul diferit.

Mănuși din Muay Thai

La începutul acestui sport thailandez, mănușile nu au fost purtate, doar mâinile erau bandajate cu funii, dar acestea au provocat răni adversarilor, cât și mutilări. Așa că în 1929 s-a început utilizarea mănușilor, iar în 1945 au devenit obligatorii.

Deși în prezent, se folosesc bandaje pe manșete și încheieturi, importanța mănușilor se concentrează pe protecția celor doi adversari și pe prelungirea timpului de luptă.

Sacul Muay Thai

Geanta pentru antrenamentul boxului thailandez este confecționată cu pânză și căptușeală din piele, este din bumbac, zdrențe, gumă spumoasă sau cuerină. Are diametrul de 50 de centimetri și înălțimea de 80 de centimetri.

Glezniere Muay Thai

Acest accesoriu este responsabil de menținerea gleznei și de protejarea bontului pentru a evita orice rănire.

Cum este un antrenament Muay Thai?

În antrenamentul Muay Thai, este important să practici distanța, precizia fiecărei mișcări, tehnica și, astfel, să îmbunătățești ritmul și performanța. Te poți antrena cu un partener și, de asemenea, singur.

Primul pas este încălzirea, urmată de întindere, sărituri cu coarda sau parcurgerea distanțelor importante. Lupta se desfășoară cu mișcări ale capului și ale corpului, iar jocurile cu picioarele cu atacuri sunt esențiale. De exemplu, începeți cu mișcare constantă și opriți-vă pentru a efectua atacul.

De asemenea, se practică lovituri și contacte cu genunchii, jucându-se mereu cu picioarele și atacând cu extremitățile inferioare. Ulterior, se face o ședință în care totul este conectat, apărarea, pumnii și loviturile cu coatele și genunchii. Pentru antrenament cu sacul de box, loviturile sunt făcute alternativ, picioarele ar trebui să fie întotdeauna în mișcare constantă. În ceea ce privește loviturile rotative, este indicat să faci totul cu un picior și apoi cu celălalt.

Cele mai cunoscute tehnici Muay Thai

  • Poziția de pază: Aceasta este poziția de luptă pentru a efectua atacul sau a apăra, este stil personal, dar trebuie relaxat pentru a nu provoca leziuni atât de repede. În general, pumnii trebuie să fie la nivelul ochilor, umerii drepți și înalți, antebrațele verticale și lățimea umerilor, la fel ca picioarele. Șoldul ar trebui să se confrunte cu adversarul, picioarele semi-flexate, iar bărbia atingând aproape pieptul.
  • Manșete: Există mai multe, cum ar fi pumnul, pumnul cobra sau pumnul superman, crucea sau directul, pumnul sau pumnul rotativ, cârligul sau cârligul, balansoarea orizontală mare sau cârligul și cârligul superior sau ascendent.
  • Coate: sunt utilizate atunci când există o distanță mică între adversari și este considerat cel mai periculos atac. Poate fi folosit în diagonală în sus și în jos, orizontal, cârlig, întoarcere înapoi, în jos și zburător, chiar pentru a tăia sprânceana și astfel încât sângele să afecteze vederea.
  • Îmbrâncituri: Această tehnică este folosită atunci când există o distanță mică, adversarul este apucat de gât, de exemplu pentru a-l lovi, de asemenea, pentru a face proiecții.
  • Lovituri: Există mai multe tipuri de lovituri care pot fi lovind coapsa, tibia și genunchiul, circulare, circulare cu presiune, rotind, sărind, topor sau coborând vertical și urcând.
  • Îngenuncheri: acestea sunt drepte, orizontale, rotunde, laterale, diagonale, zburătoare, cățărate.
  • Apărare: Acestea sunt șase grupe de apărare, cum ar fi blocarea pentru a acoperi cu o parte dură a corpului o altă mai sensibilă. Redirecția sunt opriri moi care permit modificarea direcției loviturii. Dodge-ul constă în mișcarea unei părți a corpului de la îndemâna loviturii și evaziunea mișcă întregul corp.

Diferențe între Muay Thai și Kick Boxing

Diferențele dintre Muay Thai și Kick Boxing se află în principal în tehnicile care sunt permise, de exemplu, boxul thailandez permite loviturile cu genunchii și coatele. Loviturile puternice și repetate la extremități sunt permise în orice moment. Loviturile nu se dau cu instep-ul, ci cu zona frontală și distală, deoarece este mai greu. Instep-ul este aplicat numai pentru lovituri în zona capului.

La rândul său, kick boxing se concentrează în special pe mobilitate, luptătorul se mișcă în jurul adversarului său pentru a-i da lovituri curate. Loviturile sunt administrate cu tibia și instepul în orice zonă a coapsei. În plus, Muay Thai oferă lovituri circulare cu sprijin doar într-o parte și admite poziția în picioare. În ceea ce privește cotul, este folosit ca o armă adevărată și puternică, iar prinderea pentru a bate sau a doborî este de asemenea permisă.

Etimologie Muay Thai

Dacă este vorba despre termeni, etimologia cuvântului muay este derivată din sanscrita Mavya, al cărei sens este de a uni, de asemenea, acest cuvânt înseamnă luptă și sinonimele sale lupta și box. În thailandeză, acesta se referă la numele thailandez și exprimă denumirea de persoană liberă.

Istoria Muay Thai sau boxul thailandez

Rădăcinile acestui sport se regăsesc în Muay Borán, care este un tip de box ancestral și se crede că și-a luat originea în anul 200 î.Hr., de către călugării budiști pentru războaie și competiții. De asemenea, istoria Muay Thai are mai multe etape, cum ar fi epoca Sukhothai, în care conflictele cu vecinii țării au dat naștere la necesitatea de a antrena soldații în luptă strânsă și în utilizarea armelor precum săbiile și sulițele. În această etapă, sportul a devenit o artă superioară obligatorie în formarea regilor.

Era Ayutthaya s-a caracterizat prin războaie cu Birmania și Cambodgia, astfel că acest sport a devenit o necesitate pentru autoapărarea tuturor, întrucât s-a extins de la Palatul Regal la toți cetățenii. Repere Naresuan, Narai și Tigre, toți au fost iubitori și promotori ai sportului.

În perioada Thonburi, boxul a început să facă parte din competiții în locuri deschise, cum ar fi temple și piețe. În perioada Ratanokosin, aceasta include domniile de la Rama I la Rama IV, în această etapă a devenit un sport național de luptă la festivaluri, primele au devenit reguli și a început calendarul.

În prima jumătate a secolului XX, stimularea sportului de către regele Rama V iese în evidență, a construit centre de antrenament și a introdus Muay Thai în programele de învățământ. Au început, de asemenea, regulile similare cu boxul și utilizarea mănușilor. Această etapă este cunoscută drept epoca de aur a boxului thailandez.

Apoi, în a doua jumătate a secolului XX, a fost deschis stadionul Lumpinee, a fost înființată Cupa Regelui, a fost inaugurată Federația Internațională de Amatori Muay Thai și a fost fondată Federația Mondială Muay Thai. În cele din urmă, în secolul 21 sportul a fost inclus în SportAccord, în Asociația Jocurilor Internaționale și a primit sponsorizarea Federației Internaționale a Sporturilor Universitare, iar prima Cupă Mondială a Universității a avut loc la Bangkok.

Alte articole de interes: