Insulele Similan – Un paradis în sudul Mării Andaman

Insulele Similan din Thailanda, sunt unele dintre cele mai frumoase locuri din țara zâmbetelor, iar în ultimul timp, acestea devin foarte populare, datorită apelor de culoare turcoaz care înconjoară cele 9 insule din Arhipelagul Similan.

Poate că nu știai, dar Insulele Similan se numără printre cele mai bune 10 locuri de scufundări din lume. Acest mic grup de insule a devenit destinația ambarcațiunilor și iahturilor care vin zilnic din Phuket sau Khao Lak pentru a se bucura de o zi în paradis, descoperind una dintre cele mai frumoase insule din Thailanda.

Numele «Similan» vine din malayo, care înseamnă «nouă«, fiecare dintre aceste insule are un număr și un nume. Acestea sunt insulele pe care le poți vizita de la nord la sud; Bangu, Similan, Payu, Miang, Payang și Hu Yong. Aceste insule aparțin Parcului Național Muko Similan, iar numai șase dintre cele 9 se pot vizita. Celelalte sunt destul de protejate, deoarece este locul în care broaștele țestoase își depun ouăle.

Ce face ca Insulele Similan să fie atât de atractive? Aceste insule nu au munți calcaroși ca și în Krabi sau faimosul golf Phang Nga din Phi Phi care sunt atat de mult asociati cu Marea Andaman, daca te plimbi prin Similan nu veti gasi lucruri foarte diferite de cele pe care le poți vedea pe multe alte insule din Thailanda, cu excepția pietrelor gigantice care sunt văzute în unele dintre ele și a plajelor de nisip alb fin cu ape turcoaz, dar fără îndoială, ceea ce diferențiază aceste insule de restul se află sub apele lor …

Dacă îți plac scufundările în Insulele Similan vei găsi corali spectaculoși pe care, doar în câteva locuri din lume le poți vedea din nou si, de asemenea, roci care sunt împrăștiate de-a lungul coastelor pentru cei care doresc să exploreze apele sale.

De-a lungul coastelor sale, așa cum am menționat deja, puteți vedea roci uriașe, adevărul e, că este ceva cu adevărat curios, aceleași pietre pe care le găsești la suprafață, sunt și sub apă, ceea ce oferă un joc extraordinar a descoperi peșterile și pasajele pe care le formează.

Cum să ajungi în Insulele Similan?


Pentru a călători la Similan puteți să o faceți din Phuket, precum și din Khao Lak sau Phang Nga, luând excursii de o zi pentru a le vizita sau ambarcațiuni care vă lasă acolo pentru a petrece timpul necesar pentru a face snorkeling sau scufundări. Aceste insule sunt disponibile timp de 7 luni ale anului, între 15 octombrie și 15 mai, în primul rând, pentru a conserva zona și, în al doilea rând, pentru că vremea într-o altă perioadă nu este deloc recomandabilă.

Zona cea mai apropiată din care pleacă navele este Thap Lamu Pier, în districtul thailandez Muang din provincia Phang Nga, iar călătoria durează de obicei în jur de 3 ore.

De asemenea, poți face excursii din Phuket sau Khao Lak care durează aproximativ 3 ore și 45 de minute, depinzând de tipul navei în care călătorești.

Vremea în Insulele Similan

Clima din Koh Similan depinde de sezonul musonilor, în funcție de zona din Thailanda în care se află fiecare insulă, poate fi sezon ploios sau uscat.

Sezonul uscat sau călduros – De la mijlocul lunii februarie până în luna mai.

Sezonul ploios – De la mijlocul lunii mai până în octombrie

Temperatura medie anuală a Insulelor Similan este de 27º cu o umiditate de 83%.

În timpul sezonului ploios, parcul național Similan este închis, de obicei, între 16 mai și 14 noiembrie, pentru siguranța turiștilor.

Sezonul de vârf al turismului este din noiembrie până în aprilie, vă recomand să vizitați insulele între februarie și aprilie, chiar dacă vei face scufundări sau nu, este momentul în care vremea este cea mai bună și marea este calmă.

Insulele din Arhipelagul Similan

Insula Huyong – este cea mai aproapiată de Phuket și are cea mai lungă și cea mai curată plajă dintre toate insulele din arhipelagul Similan. Este uan dintre insulele unde țestoasele depun ouăle, este un los ideal pentru scufundări, iar la aproximativ 10-15 de metri sun apă poți vedea coralii și gorgoni..

Insula Payang – Această zonă este plină de munți stâncoși și zone stâncoase abrupte.

Insula Payan – Aici nu vei găsi plaje, este o zonă stâncoasă și abruptă.

Insula Miang – Este cea mai mare insulă dintre toate, este sediul parcului național și aici veți găsi două plaje și cazare.

Insula Ha – Este o insulă mică, dar foarte interesantă pentru scufundări, principalele locuri de interes sunt Eels Garden și zona Suan Pla Lai, unde veți vedea coralii moi și pietroși.

Insula Payu – Este uan dintre cele mai bune zone pentru snorkeling și scufundări de pe coasta de est, dar din păcate insula nu are plajă.

Insula Hin Pousar – Are o stâncă în formă de cap de elefant, sub ea veți găsi peșteri și zone pentru a înota prin formațiuni subacvatice unice care su siguranță te vor încânta.

Insula Bon – Cunoscută și sub numele de Insula Talu, are o plajă frumoasă, dar nu are cazare, în apele sale poți să faci scufundări și chiar poți vedes rechinul balenă.

Insula Tachai – Se află la capătul nordic al parcului și o plajă tropicală demnă de invidiat, nu are cazare, dar poți de asemenea să practici scuba diving sau să vezi rechinul balenă.

Ce să vezi și să faci în Koh Similan

Principalele activități din Similan sunt, după cum este normal, scufundările și snorkeling-ul, dar vă puteți bucura, de asemenea, de numeroase drumeții prin parcul național.

Pe insula Koh Miang, cea de-a doua insulă și cea mai mare, există două plaje frumoase cu nisip fin, care sunt separate printr-o alee prin care vei merge 10 minute prin pădure.

Este cea mai frumoasă insulă din arhipelag pentru a oberva viața sălbatică, iar dacă ești pasionat de animale, vei putea vedea porumbelul Nicobar sau crabul de munte (Pu Kai) dacă pătrunzi în interiorul zonei.

Pe insula principală și cea mai mare dintre toate vei găsi Donald Duck Bay, denumit după formațiunile stâncoase care seamănă cu personajul Disney. De astfel, vei găsi un punct de vedere, după ce vei face un traseu de trekking de aproximativ 2,5 km.

Liveboard în Insulele Similan

O experiență pe care nu o poți rata dacă ai suficient timp la dispoziție este să faci una dintre numeroasele excursii care pleacă din Phuket și Khao Lak la Insulele Similan printr-un LiveBoard.

Ce este un tur Liveboard?

Sunt excursii de câteva zile, în mod normal 4, în care vă veți bucura împreună cu un grup de persoane într-un fel de «mini-croazieră» care vă va duce prin cele mai bune locuri de snorkeling și scufundări din zonă, este incredibil și vă sfătuiesc să încercați acest tip de tur dacă aveți ocazia. În continuare vei găsi un videoclip care vă prezintă cum se desfășoară un tur liveboard.

Divertisment și viață de noapte în Koh Similan

Dacă doriți un pic de agrement, veți găsi în Koh Miang, singura insulă cu cazare, aproximativ 25 de bungalouri cu aer condiționat, deținute de către departamentul parcurilor naționale, le puteți rezerva pentru aproximativ 50€  pe noapte și de obicei sunt pline în timpul sezonului.

Veți găsi un mic restaurant thailandez, dar de obicei, nu prea există viață de noapte sau baruri, deși cu creșterea rapidă a acestor insule datorită turismului s-ar putea să fi schimbat puțin de la ultima călătorie.

Dacă, pe de altă parte, căutați pace și relaxare, ați ajuns la locul potrivit, cumpărăturile și alte activități agitate vor trebui să aștepte puțin.

Harta Insulele Similan

Alte articole de interes: